Tue LoNDoN GAZETTE, 29TH FEBRUARY 1972

POST OFFICE

SCHEME P1/1972

Note:—The Scheme which follows this note
amends the Inland Post Regulations 1968 (S.I. 1968
No. 1253) (as amended) which, by virtue of paragraph
3 (1) of Schedule 9 to the Post Office Act 1969,
have effect as if they were provisions of a scheme
made under section 28 of the Act. The amending
Scheme, which comes into operation on the lIst
March 1972, makes provisions whereby postage stamps
in denominations of pre-decimal currency and certain
old issues of stamps in denominations of £1 may no
longer be used for denoting payment of postage and
other postal fees.

(This note is not part of the Scheme.)

THE POST OFFICE (INLAND POST)
AMENDMENT (No. 6) SCHEME 1972

Made - - - - 17th February 1972
Coming into Operation 1st March 1972

The Post Office, by virtue of the powers conferred
upon it by section 28 of, and paragraph 3 (1) of
Schedule 9 to, the Post Office Act 1969, and all
other powers enabling it in this behalf, hereby makes
the following Scheme:-

Commencement, citation and interpretation

1.—(1) This Scheme shall come into operation on
the Ist day of March 1972 and may be cited as
the Post Office (Inland Post) Amendment (No. 6)
Scheme 1972.

(2) This Scheme shall be read as one with the
Inland Post Regulations 1968 (S.I. 1968 No. 1253)
(hereinafter called “the Regulations ), as amended
by the Post Office (Inland Post) Amendment (No. 1)
Scheme 1969, the Post Office (Inland Post) Amend-
ment (No. 2) Scheme 1970 (Post Office Scheme
P1/1970), the Post Office (Inland Post) Amendment
(No. 3) Scheme 1971 (Post Office Scheme P1/1971),
the Post Office (Inland Post) Amendment (No. 4)
Scheme 1971 (Post Office Scheme P6/1971), and
the Post Office (Inland Post) Amendment (No. 5)
Scheme 1971 (Post Office Scheme P9/1971).

(3) The Interpretation Act 1889 applies for the
interpretation of this Scheme as it applies for the
interpretation of an Act of Parliament and as if
the Post Office Act 1953 (as amended) were an Act
conferring the power to make this Scheme.

Payment of postage and fees

2. For regulation 10 of the Regulations (as
amended by the Post Office (Inland Post} Amend-
ment (No. 4) Scheme 1971) there shall be substituted
the following regulation:

“10.~~(1) Except as the Post Office may other-
wise direct, and subject to the provisions of
these regulations, the postage and fees payable
on every postal packet, and the fees payable
in respect of postal facilities, shall be prepaid.

(2) The provisions of these regulations with
reference to the prepayment of postage and fees
shall not apply to the postage payable on business
reply packets, freepost packets or postage forward
parcels, or to the postage and fees payable on
postal packets with respect to which the Post
Office has entered into an arrangement with
the senders for the grant of credit facilities.

(3) Payment of postage or fees payable under
these regulations may be denoted:

(a) by adhesive postage stamps bearing the
effigy of Her Majesty Queen Elizabeth
the Second, being stamps of denomina-
tions of money in the new currency of
the United Kingdom provided for by the
Decimal Currency Act 1967 ;

(b) by postage stamps of such denominations
embossed, impressed or printed on envel-
opes, covers, wrappers, cards, or letter
forms authorised by the Post Office for
postal use, or on other postal forms, or
by such postage stamps which have been
cut out of, or otherwise detached from,
any such envelopes, covers, wrappers,
cards, letter forms or other postal forms ;

(¢) by means of impressions made by frank-
ing machines, printing presses, or other
printing or stamping devices, being
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machines, presses or devices operated
under the direction, or with the authority,
of the Post Office ;

(d) in such other manner as the Post Office
may from time to time permit.

(4) No stamp indicating on the face thereof
payment of a registration fee (with or without
postage) shall be used to denote payment of
postage or fees on any unregistered postal packet.

(5) Packets bearing the impression of frank-
ing machines or intended for impression by
franking machines, and packets on which pay-
ment of postage is denoted by a printed im-
pression, or by an impression made by any
other device authorised by the Post Office, shall
be accepted only at such post offices, within
such hours, and under and subject to such
conditions and restrictions as the Post Office ,
may consider appropriate.

(6) Subject to the provisions of these regula-
tions, the stamp or impression denoting payment
of postage or fees shall be placed in such position
on the envelope, cover, wrapper, postcard or
other form as the Post Office may consider
appropriate.

(7) No stamp or impression which is imper-
fect or mutilated or defaced in any way, or
across which anything is written or printed or
otherwise impressed, shall be used to denote
payment of postage or fees; but a stamp shall
not be deemed to be imperfect or mutilated or
defaced or to have anything written or printed
or impressed across it within the meaning of
this provision, by reason only that it is dis-
tinctly perforated with initials by means of a
punch if the perforating holes are not larger
than those dividing one stamp from another
in a sheet of stamps.”

Dated 17th February 1972,

Signed on behalf of the Post Office by C. H.
Briscoe (a person authorised by the Post Office to.
act in that behatf),

POST OFFICE
SCHEME P3/1972

NoTe:—The Scheme which follows this note is
made under section 28 of the Post Office Act 1969
and amends the Post Office Overseas Parcel Post
Scheme 1971. The amending Scheme, which comes
into operation on lst March 1972, makes provision:
whereby postage stamps in denominations of pre-
decimal currency and certain old issues of stamps in
denominations of £1 may no longer be used for
denoting payment of postage and other fees. Stamps
which have been mutilated or defaced may not be
used.

(This note is not part of the Scheme.)

THE POST OFFICE OVERSEAS PARCEL POST
AMENDMENT (No. 1) SCHEME 1972

Made - - - - 21st February 1972

Coming into Operation 1st March 1972
The Post Office by virtue of the powers conferred
upon it by section 28 of the Post Office Act 1969,

and all other powers enabling it in this behalf, hereby
makes the following Scheme:

Commencement, citation and interpretation

1.—(1) This Scheme shall come into operation on-
the 1st day of March 1972 and may be cited as the
Post Office Overseas Parcel Post Amendment (No. 1).
Scheme 1972,

(2) This Scheme shall be read as one with the
Post Office Overseas Parcel Post Scheme 1971 (Post
Office Scheme P8/1971) (hereinafter called “ the
Scheme *).

(3) The Interpretation Act 1889 applies for the
interpretation of this Scheme as it applies for the
interpretation of an Act of Parliament, and as if the
Post Office Act 1953 (as amended) were an Act con-
ferring the power to make this Scheme.

Payment of postage and fees
2.—(1) For sub-paragraph (3) of paragraph 11 of
the Scheme there shall be substituted the following
sub-paragraph:
““(3) Payment of postage or fees- payable under
this Scheme may be denoted:
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(a) by adhesive postage stamps bearing the
effigy of Her Majesty Queen Elizabeth the
Second, being stamps of denominations of
money in the new currency of the United
Kingdom provided for by the Decimal
Currency Act 1967 ;

(b) by embossed, impressed or printed postage
stamps of such denominations which have
been cut out of, or otherwise detached from.,
any envelopes, covers, wrappers, cards or
letter forms authorised by the Post Office
for postal use or other postal forms ;

(c) by means of impressions made by franking
machines, printing presses, or other printing
or stamping devices, being machines, presses
or devices operated under the direction, or
with the authority, of the Post Office;

(d) in such other manner as the Post Office
may from time to time permit.”

(2) In paragraph 11 of the Scheme, after sub-
paragraph (6), there shall be added the following
sub-paragraph :

“(7) No stamp or impression which is imper-
fect or mutilated or defaced in any way, or
across which anything is written or printed or
otherwise impressed, shall be used to denote
payment of postage or fees; but a stamp
shall not be deemed to be imperfect or muti-
lated or defaced or to have anything written
or printed or impressed across it within the
meaning of this provision, by reason only that
it is distinctly perforated with initials by means
of a punch if the perforating holes are not
larger than those dividing one stamp from
another in a sheet of stamps.”

Dated 21st February 1972,

Signed on behalf of the Post Office by 4. G.
Brown (a person authorised by the Post Office to
act in that behalf).

POST OFFICE
SCHEME P2/1972

NoTe:—The Scheme which follows this note is
made under Section 28 of the Post Office Act 1969
and amends the Post Office Overseas Letter Post
Scheme 1971. The amending Scheme, which comes
into operation on lst March 1972, makes provision
whereby :

(a) postage stamps in denominations of pre-decimal
currency and certain old issues of stamps in
denominations of £1 may no longer be used for
denoting payment of postage and other fees ;

(b) stamps which have been mutilated or defaced
may not be used ;

(¢) in the case of an outgoing postal packet on
which no part, or part only, of the postage has
been prepaid, the Post Office may endorse on the
packet an indication that it should be treated
as if the full postage had been prepaid, and may
recover from the sender the amount of the
outstanding postage.

(This note is not part of the Scheme.)

THE POST OFFICE OVERSEAS LETTER POST
AMENDMENT (NO. 1) SCHEME 1972

Made - - - - 21st February 1972
Coming into operation 1st March 1972

The Post Office, by virtue of the powers conferred
upon it by Section 28 of the Post Office Act 1969,
and all other powers enabling it in this behalf, hereby
makes the following Scheme:

Commencement, citation and interprelation

1—(1) This Scheme shall come into operation on
the lst day of March 1972 and may be cited as
the Post Office Overseas Letter Post Amendment
{No. 1) Scheme 1972.

(2) This Scheme shall be read as one with the
Post Office Overseas Letter Post Scheme 1971 (Post
Office Scheme P7/1971) (hereinafter called *the
Scheme ).

(3) The Interpretation Act 1889 applies for the
interpretation of this Scheme as it applies for the
interpretation of an Act of Parliament and as if the
Post Office Act 1953 (as amended) were an Act
conferring the power to make this Scheme.
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Payment of postage and fees -

2.—(1) For sub-paragraph (3) of paragraph 17 of
the Scheme there shall be substituted the following
sub-paragraph :

“(3) Payment of postage or fees payable under
this Scheme may be denoted:

(a) by adhesive postage stamps bearing the
effigy of Her Majesty Queen Elizabeth the
Second, being stamps of denominations of
money in the new currency of the United
Kingdom provided for by the Decimal Cur-
rency Act 1967 ;

(b) by postage stamps of such denominations
embossed, impressed or printed on envelopes,
covers, wrappers, cards or letter forms autho-
rised by the Post Office for postal use, or
on other postal forms, or by such postage
stamps which have been cut out of, or
otherwise detached from, any such envelopes,
covers, wrappers, cards, letter forms or other
postal forms ;

(¢) by means of impressions made by franking
machines, printed presses, or other printing
or stamping devices, being machines, presses
or devices operated under the direction, or
with the authority, of the Post Office ;

(d) in such other manner as the Post Office
may from time to time permit.”

(2) In paragraph 17 of the Scheme, after sub-
paragraph (6), there shall be added the following
sub-paragraph :

“(7) No stamp or impression which is imperfect
or mutilated or defaced in any way, or across
which anything is written or printed or other-
wise impressed, shall be used to denote payment
of postage or fees; but a stamp shall not be
deemed to be imperfect or mutilated or defaced
or to have anything written or printed or im-
pressed across it within the meaning of this
provision, by reason only that it is distinctly
perforated with initials by means of a punch
if the perforating holes are not larger than those
dividing one stamp from another in a sheet of
stamps.”

Unpaid or underpaid posiage

3. For sub-paragraph (2) of paragraph 18 of the
Scheme there shall be substituted the following sub.
paragraph :

“(2) Notwithstanding anything in sub-paragraph
(1), where no part, or a part only, of the postage
payable on an outgoing postal packet (including
an air mail packet) has been prepaid, the Post
Office (whether or not requested so to do by
the sender) may (if it thinks fit), instead of
dealing with the packet in accordance with that
sub-paragraph, affix to the packet stamps to
the value of the postage deficiency, or endorse
thereon an indication that it should be treated
as if the full postage thereon had been paid,
and the packet shall thereupon be forwarded as
if the full postage thereon had been prepaid ; and
the sender of a packet so forwarded shall pay
to the Post Office on demand the amount of
the postage deficiency.”

Dated 21st February 1972.

Signed om behalf of the Post Office by 4. G.
Brown (a person authorise@ by the Post Office to
act in that behalf),

POST OFFICE

INLAND POST AND POST TO THE CHANNEL
ISLANDS AND THE REPUBLIC OF IRELAND

Certain Letter Postage Rates. Inland Post Regula-
lations 1968 (S.J. 1968 No. 1253) (as amended
by the Post Office (Inland Post) Amendment (No.
7) Scheme 1972—P4/1972).

The rates of postage which the Post Office has
fixed under Schedule 1 to the above Regulations (as
amended) to be charged on and after 6th March
1972 on a letter (other than a preferred letter),
the weight of which does not exceed 2 oz., being
either an inland letter, or a letter for transmission
to the Channel Islands or the Republic of Ireland,
are as follows:

(i) if transmitted as a first class letter ... 3p
(i) if transmitted as a second class letter ... 2}p




